14.02.2013

Oracle'da karıyer yapma ve öğrenme süreci


Oracle IT sektörü içinde Kurumsal anlamda birçok ürünü pazarda 1# olan bir dev. Bu yazımda IT sektöründe kurumsal anlamda bir karıyer hedefliyorsanız hangi konularda kendinizi geliştirmelisiniz? Hangi eğitimleri tamamlamalısınız ? Önemli ürünler nelerdir gibi ana başlıkları işleyeceğim.

ORACLE Database Administrator: Oracle Dba diye ,piyasada adını çokca duyduğumuz bu iş kolu Oracle Teknolojilerinin amiral gemisi olan veritabanını yönetecek uzman kişi demektir. Oracle Dba'ler IT sektörü içerisinde son derece saygın ve önemli bir işe imza atarlar. Bugün firmaların en önemli kaynağı olan veriyi yönetmek,yedek almak,güvenliğini sağlamak ve daha performanslı çalışmasını sağlamak temel görevleridir.

Nasıl Oracle Database Administrator (Oracle Dba) olurum? Hangi eğitimleri almam lazım?

Öncelikle ben gerek işim gerek hayat felsefem olarak eğitimin önemine inanan ve bu konuda yıllardır çalışan bir arkadaşınızım. Elinizdeki imkanlar doğrultusunda eğitim alma fırsatını yakalayamazsanız yinede aşağıdaki sırada öğrenme sürecini tamamlamanızı tavsiye ederim.

Oracle Database : Introduction to SQL
Oracle Database 11g : Administration Workshop  I
Oracle Database 11g : Administration Workshop II 
Oracle Database 11g: Backup and Recovery Workshop New
Oracle Database 11g: Performance Tuning Ed
Oracle Database 11g: Data Guard Administration
Oracle 11g: RAC and Grid Infrastructure Administration Accelerated
Exadata and Database Machine Administration Workshop

Yukarıdaki eğitimler için ilk üç eğitimden sonra Junior Oracle Dba seviyesine gelinebilir. Database Adminlik görevi son derece kritik bir iş olduğundan öğrenmenin ve tecrübenin sınırı yoktur. Oracle Dba olacak kişi ne kadar kendini gelişitirir ve tecrübe kazanırsa o kadar aranan bir uzman olabilir.


Nasıl Orta Katman ürünleri konusunda uzman olurum? Weblogic Nedir?

Oracle Weblogic dünyanın en iyi Java uygulama sunucularından biridir. Birçok bağımsız testte dünyanın performans,güvenlik ve kullanılabilirlik anlamında 1# yer almıştır.

Bugün Türkiye'de ve dünyadaki en önemli kurumsal firmada Oracle Weblogic server çalıştığını görüyoruz. Hernekadar çok yaygın ve tercih edilen bir ürün olsada Weblogic server'ı yönetecek uzman bulmak Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de çok zordur. Bu konuda kendisini yetiştirmiş kişiler son derece önemli bir karıyere sahiptirler.

Nasıl Weblogic Admin olurum? Öğrenme sürecinde hangi eğitimleri almam lazım.?


Oracle WebLogic Server 11g: Administration Essentials
Oracle WebLogic Server 11g: Advanced Administration
Oracle WebLogic Server 11g: Diagnostics and Troubleshooting
Oracle WebLogic Server 11g: Monitor and Tune Performanc
Oracle Eaxalogic Elastic cloud


Yukarıdaki eğitimlerden Administration Essetials eğitimi Weblogic Admin olmak için temel eğitimdir. Kazanılan Tecrübe ve uzmanlaşmak için diğer eğitimlerle son derece önemli noktalara gelinebilir.

Oracle konusunda karıyer olarak ilerki günlerde Developer ,DWH admin, Raporlama uzmanı gibi konularada değineceğim.


Teşekkürler

Zekeriya Beşiroğlu

Oracle Eğitimleri
Oracle
Oracle Bilgisayar Programcılar Derneği

Hiç yorum yok: