6.05.2010

Oracle Database 11g R2 Önemli Yeni özellikler

Oracle Database 11g R2 Önemli Yeni özellikler



11g R2 ile gelen önemli özellikleri incelediğimde önplana çıkanları sizlerlede paylaşmak istedim.
-- Automatic Block RepairBu özellik sayesinde block corruption isi otomatikleştirilmiş oluyor.
-- DUPLICATE Without Connection to Target Databasetarget database baglanmadan duplicate yapabileceğiz. catalog yada aux database bağlanmak yeterli oluyor.
-- Enhanced Tablespace Point-In-Time Recovery (TSPITR)Geliştirilmiş tablespace point in time recovery. Drop edilmiş bir tablespace bile recover edebiliyoruz.Aynı tablespace birçok defa recover edebilme imkanımızdabu özellik sayesinde gelmiştir.
-- New SET NEWNAME Clauses and Format OptionsSet nername komutu artık tablespace ve database içinde mümkün hale geldi.SET NEWNAME FOR TABLESPACE users TO ......;SET NEWNAME FOR DATABASE TO .....
-- Compressed Table Support in Logical Standby Databases and Oracle LogMiner Gittide önemi artan compress table operasyonu logical standby databaselerde de kullanabileceğiz.
-- Support Up to 30 Standby Databases9 tane olan stanby sayısı 30 taneye yukseldi. Bu arada active dataguard gibi muhtesem bir özellikde 11g karsımıza gelmişti. 11gde bu özellik yeni parametrelerle gelişerek devam ediyor.
-- Allow Virtual Columns in the Primary Key or Foreign Key for Reference Partitioningpartition tablolardaki virtual kolanlar primary key veya foreign key olabiliyor.
-- In-Memory Parallel Executionhic fiziksel I/O yapmadan memory otomatik parallel execution artık mümkün.
-- Auto Degree of Parallelism (DOP) and QueuingAktif edersek bundan sonra nasıl bir parallel yapmamız gerekir bilmemize gerek kalmayacak.
-- Materilized viewlerde Significant Performance Improvement of On-Commit Fast Refreshlog işi inailmaz hızlanmış.
-- Oracle Real Application Clusters Ease-of-UseEn kolay kurulan ve kullanılan RAC.
-- Geliştirilmiş Cluster Verification Utility-- Cluster Time Serviceclusterdaki bütün nodeların seknonizasyonu-- Geliştirilmiş Oracle Cluster Registry (OCR)
-- Oracle RestartRACda Hardware veya software bozukluklarda otomatik olarak start eden database instance,Automatic Storage Management (ASM) instance, the listener, ve diğer componentler.
-- Zero Downtime Patching for Oracle Clusterware and Oracle RACHayal değil gerçek.Cluster kapatmadan patch geçmek.
-- 11gin en önemli özeliklerinden Flashback Data Archive artık DDL operasyonlarınıda destekleyecek
-- E-mail Notificationher türlü job işlerinizi email ile takip edebileceksiniz.
-- IPv6 Support
-- Automatic Storage Management for All DataArtık ASM'de datafilelar,clusterfilelar, Oracle home ve binaryleri tutabileceğiz.
-- ASM Cluster File System (ACFS)
-- Compare SQL Tuning SetsSqltunning setleride karsılaştırabileceğiz.
-- Active Session History (ASH) artık stanby sistemlerde kullanabileceğiz
-- Exadata SimulationBana exadata uyarmı exadatayı almadan real application testing gibi birçok özelliğini test edebilme.
Yazan: Zekeriya Beşiroğlu

Hiç yorum yok: