28.07.2008

Maliyetleri Düşürme Advance compress

Table compress yöntemi oracle 9i r2 den beri olan bir yöntemdir. Bu yöntemi bulk operasyonlarda kullanmabiliyorduk.
DML Performans için olumlu bir katkısı olduğunu söylemek oldukça güçtür. daha çok read only datalar için düşünebiliriz. fakat tabiki büyük sorgularda daha az IO neden olması ve buffer cache daha ideal kullanması son derce önemlidir.
Sıkıstırma özellikleri tablo ve partition seviyesinde yapılabiliyordu.
Advanced Compress özeliği ise 11g ile beraber gelmiştir.Bu özellik sayesinde Structred datayı unstructered datayı,backup datalarını ve network datalarını sıkıstırmamız mumkundur.
Böylece maliyetlerimizin ve kullanmak zorunda olduğumuz kaynaklarada azalma mümkündür.

Yerden kazanmak.memeoryden kazanmak ve network hattından kazanmak son derece kolay hale gelecektir.

Su anda ortaya çıkan sonuçlara bakıldığında

Yer olarak en az 3 katı bir kazanç

Table scan durumlarında 2.5 katı bir kazanç

DML permossında ise %5in altında bir kötüleşme mümkündür. Buda bize artık günümüzde OLTP sistemlerde bile tablolarımızı sıkıstırma yapabileceğimiz anlamına gelmektedir.

Securefiles üzerinde getirilen deduplicate özelliği sayesinde Duplicate dataların tek fiziksel kopyası saklanması mumkundur. LOB dataların yeni türü olan securefile nın bu özelliği oldukça önemlidir.

Tablo partition ve sub partition seviyesinde uygulanabilir. Yazma ve kopyalama operasyonlarında inanılmaz performans artısı sağlar.

Data pump Compress özelliği sayesinde metadata compress özelliği zaten 10gde vardı. Biz şimdi 11g veri tabanında hem metada hemde data kısmında sıkıstırma yapabiliyoruz.

Rman de sıkıstırma algoritması değiştirilmiş ve %40 daha iyi bir sonuc alınmıştır.En önemlisi ise recovery sırasında decompress gerektirmemesidir.Disk ve tape içinde kullanılabilir.

Özetlemek gerekirse

-Büyük tabloları(taransaction yada warehouse)
-Bütün data tiplerini
-İnanılmaz okuma performası(full table scan)
-Ve 2ile 4 katı yer kazancı compress neden tercih etmemiz gerktiğinin göstergesidir.

Hiç yorum yok: