31.05.2008

Neden Oracle sertifikasi


Yıl 2000. Turkiye 1999 depreminden cıkmıs, ciddi ekonomik kriz ile karşı karşıya olduğumuz günlerde bende yurtdışına gitmeyi en azından IT teknolojileri konusundaki bilgilerimi artırmayı ve gerekirse hayatımı yurtdışında devam ettirmeyi düsşünüyorum. Bu kapsamda bütün gerekli işlemleri yapıp Sydney Universitesi'ne başvuruyorum, Başvurum bir kac ay icerisinde kabul görüyor ve mektubu alıyorum. Bir taraftanda arastırmalarım devam ediyor, Turkiye'de hangi teknolojiyi öğrensem bana daha fazla yarar saglar ve uluslararası platformda değer görür diye. Yurtdışına gitmeden zaten uzmanlık alanım olan IT teknolojilerinde sektördeki en eski ve en tecrübeli olarak tespit ettiğim Bilginc'e basvuruyorum. O gün MCSE+MCDBA programına kayıt oluyorum. Yurtdışına gitmemi bir yıl erteleyip burada kalıp, edinebildiğim kadar bilgiyi ve sertifikayı almaya karar veriyorum. MCSE programını bile tamamlamadan Bilginc'ten iş teklifi alıp bu günlere kadar gelme serüvenime başlıyorum. 2001 yılında daha önce okulda da ilgimi ceken dbase uygulamaları ve daha önceki veritabanı tecrübemden dolayı Bilginc IT Academy'de Oracle eğitimlerine başlıyorum. 2002'de 10g veritabanı daha ürün olarak betayken şirketimizin genel müdürü Arzu hanım tarafından 10g yeni özellikler eğitimini almaya Amerika'ya gönderiliyorum. Bu aynı zamanda Bilginc'in teknolojiyi verdiği önemi göstermesi açısından bir dönüm noktası aslında. Avrupa'da 10g eğitimlerine 2003 yılının Ocak ayında başlıyan ilk üç Oracle Eğitim Merkezinden biri olmamızıda sağlıyor. Daha sonra Bahri Bey yurtdışındaki bir toplantıda dünyadaki genel sertifikaların , OCP sertifikasına oranının Türkiye'de çok düşük kaldığını farkediyor. Türkiyede'ki sertifikalı uzman sayısını artırmak için uzun uğraşlar sonucunda Oracle'ın desteğini alıyor. Her öğrencimizin sertifika eğitim bedelinin yarısını Oracle sponsor oluyor ve Bilginc bu proje ile Oracle uluslararası proje ödülünü kazanıyor. 2004 yılında OCP sertifikasyon programına başlıyoruz.


Bugün Turkiye'de hemen hemen butun büyük firmalarda en az bir tane Oracle veritabanı kullanılar. Oracle Teknolojilerinin en temel avantajı Oracle konusunda uzman bir dba diğer veritabanlarını cok daha kısa zamanlarda öğrenebilir. Dolayısı ile aslında Oracle Dba olmanız demek sadece Oracle dba olmanız demek değildir, aynı zamanda piyasadaki herhangi bir veritabanını öğrenmenizinde birkaç haftayı gecmeyecek olması demektir. Baska bir boyuttada iş arayan konumdan iş için aranan konuma geçmeniz demektir. Şuan için Türkiye'de OCP olan uzman sayısının beşyüzlerde olması ve bu sayının yarısının Oracle ve Bilginc'in ortak kampanyası sonucunda benim sınıflarından çıkmasıda insana ayrı bir gurur veriyor tabi. Bir işe girmenin garantisini kimse size veremez , bu durumun birçok şartı vardır ama Oracle konusundaki bir dba bugun IT teknolojileriyle alakalı iş arayanların içerisinde kesinlikle ön plana çıkar. Bizim şu anda bankalarda dba'lik yapan arkadaşlarımızın bile olması ve onların kendilerininde mezun oldukları bu programa olan güvenlerinden dolayı yeni çalışma arkadaşları aradıklarında bize sormalarıda bu programımızın başarısının en güzel kanıtıdır.

OCP olmak için geçirdiğimiz bu sürecin emek ile kazanılıyor olması, çok kolay olmaması bügünkü ülkemiz sartlarında Oracle DBA sertifikasına sahip uzmanların avantajı olarak da ortaya cıkıyor. Belli bir süre ders,evde çalışma ve tecrübeyi birleştirerek hayatınızın geri kalanında daha rahat etmenizi saglayabilirsiniz.

Özet olarak bugüne kadar OCP oldugum icin hic pişman olmadım. Bugun geçmise dönsem tekrar OCP olmak isterdim.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

hocam ben yeni mezun bilgisayar muhendisiyim bende oracle dba sertifikası almak istiyorum fakat ankarada yaşıyorum bilginc akademi ankarada yok sanırım.Nasıl bir yol izleyebilirim bunun için ne yapabilirim? açıklar mısınız?

Zekeriya Besiroglu dedi ki...

Safak Selam,

OCP olabilmek için sadece sınavları geçmek yeterli değil. Birde Oracle University eğitimi alman gerekiyor. Bu konuda eğitmen ve eğitim yeri çok önemli. Oracle University eğitmenlerinden bu eğitimi Bilginc IT academy de alabilirsin. Benim hafta sonları iskenderundan gelen ögrencim var. :)

Tabi sadece eğitime katılmak yeterli değil bu konudua ciddi bir çalışma yapmanda gerekli.

Gorusmek Uzere